
NCBR ogłasza nabór w dwunastym konkursie GOSPOSTRATEG – 80 mln zł na projekty badawcze
3 kwietnia, 2025
NCBR ogłasza nowy konkurs – Fundusze Europejskie na rzecz dostępności
9 kwietnia, 2025Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło II konkurs w ramach rządowego Programu NUTRITECH – „Żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu”. Celem programu jest zwiększenie dostępności innowacyjnych produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia do 2030 roku. Program zakłada realizację projektów badawczo-rozwojowych z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju.
Nabór wniosków rozpocznie się 25 kwietnia i potrwa do 25 lipca 2025 roku do godziny 16:00.
W II konkursie NUTRITECH do rozdysponowania jest 60 milionów złotych. Dofinansowanie dla jednego projektu może wynosić od 2 do 20 mln zł, a czas realizacji projektu to od 12 do 36 miesięcy. O środki mogą ubiegać się konsorcja, w skład których musi wchodzić co najmniej jedno mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo (MŚP) oraz jedna jednostka naukowa. Liderem konsorcjum musi być przedsiębiorstwo MŚP, a liczba członków konsorcjum nie może przekroczyć czterech podmiotów.
Tematyka konkursu:
- Temat wiodący: Nutrigenomika i biomedycyna jako narzędzie wspierające walkę z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi (m.in. chorobami dietozależnymi).
- Tematy uzupełniające (do wyboru jeden):
- Żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom,
- Aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia.
Cele szczegółowe Programu NUTRITECH:
- Zwiększenie wiedzy na temat wpływu żywienia na zdrowie – ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania nutrigenomiki i biomedycyny.
- Rozwój żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej wspierającej zdrowy styl życia i profilaktykę chorób.
- Optymalizacja procesów produkcji i dystrybucji żywności w duchu zrównoważonego rozwoju i zwiększenia dostępności zdrowej żywności.
- Wspieranie innowacji technologicznych i gospodarczych w sektorze spożywczym, zgodnie z wyzwaniami środowiskowymi i społecznymi.
Program NUTRITECH to szansa dla przedsiębiorstw i naukowców na wspólne opracowywanie nowoczesnych rozwiązań w dziedzinie żywienia, które realnie wpłyną na poprawę zdrowia społeczeństwa oraz dostosowanie produkcji żywności do wymogów klimatycznych.
Szczegóły konkursu, regulamin oraz dokumentacja aplikacyjna dostępne są na stronie NCBR